Blog - Evlilik Öncesi Beslenme Planı

Evlilik Öncesi Beslenme Planı

Beklenen gün yaklaşıyor… Yıllardır hayal ettiğiniz güne çok az kaldı ve her şeyin mükemmel geçmesi için elinizden geleni yapıyorsunuz. Peki, bu koşuşturma arasında kendinize gereken önemi veriyor musunuz?
 
Evlik öncesi dönem, pek çok kadının hızlı diyet yapmak istediği bir dönemdir. Bu dönemde doğru ve uygulanabilir bir hedef belirlenmesi çok önemlidir. Nikah gününüzde hangi kiloda olmak istediğinize karar verin ve bu hedefe göre plan yapın. Vermek istediğiniz her kilogram için 1 hafta gerekir. 10 kg vermek istiyorsanız, en az 2 ay önce diyete başlamalısınız. Ancak, diyetin yanı sıra evlilik hazırlıkları ve stresle baş edebilmek için bağışıklık sisteminizin güçlü olması gerekir. Genelde düğün öncesi son 1-2 gün ve düğün günü, gelinlerde heyecan doruk noktasına ulaştığı için iştahta kesilmeler yaşanması normaldir. Ancak düğün günü neşeyle parlayan gözler, enerjik bir vücut ve gönlünüzce dans etmek için Her gün süt, yoğurt, sebze, meyve, hayvansal bir protein ve dengeli karbonhidrat tükettiğinizden emin olun ve sakın sağlıksız zayıflama diyetleri yapmayın. Bununla birlikte egzersizle destekli bir hazırlık, daha fit bir vücut ile gelinlik içinde muhteşem görünmenizi sağlar. Düğün öncesi ihtiyaç duyulan ve koşuşturma sırasında yıpranan bedeninizin onarılması için gerekli olan vitaminler ve minerallere de beraber tekrar gözden geçirelim ve mutlaka bu besinlerden zengin beslenmeye özen gösterelim.
 
Vitamin A: Cildimizi ve deriyi korur . En zengin A vitamini kaynaklarımız; havuç, kayısı, kırmızı biber, koyu yeşil ve sarı sebzeler, yumurta, süt ve süt ürünleridir.
 
Vitamin E: Kan dolaşımını düzenler ve cildin yaşlanmasını önleyen vitamindir. En iyi E Vitamini kaynakları; buğday tohumu, soya sulyesi, bitkisel yağlar, fındık, B Brüksel lahanası, yeşil yapraklılar, ıspanak, zenginleştirilmiş un, kepek, tahıl ve yumurtadır.
 
Vitamin C: Vücudumuzun direncini arttırır ve cildi güzelleştirir. Bu dönemde gerçekten C vitaminine çok ihtiyaç var. Zengin C vitamini kaynaklarımız; kivi, maydanoz, kuşburnu, salatalık, şalgam, kırmızı biber, yeşil sivri biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, brokoli, portakal, limon, greyfurt gibi turunçgillere dahil meyveler, domates, çilek, kızılcık, böğürtlen, patates ve diğer sebze ve meyvelerdir.
 
Vitamin B2: Bağışıklık sistemimizin güçlendirmenin yanı sıra ciddi dış etkenlerden koruyarak yenilenmesine yardımcı olur. En iyi kaynakları; et, süt, yumurta, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve mayadır.
 
Vitamin B3: Daha sağlıklı görünüşlü bir cilt gelişimini ve aft yaralarının iyileşmesini sağlar. B3 vitamininin en iyi kaynakları; balık yağsız et, kepekli un ürünleri, buğday tohumu, yumurta, kavrulmuş yer fıstığı, kümes hayvanlarının beyaz eti, avokado, hurma, incir ve kuru eriktir.
 
Vitamin B6: Halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin üretimi için gereklidir. B6 vitamini az alındığı zaman yeterince serotonin üretimi yapılamadığından, depresyon ve bitkinlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. B6 vitamininin en iyi kaynakları; tavuğun göğüs eti, yumurta, pirinç, soya fasulyesi, yulaf, fındık, fıstık, muz, çukulata (bitter olması tercihimizdir) patates, avokado, kuru meyveler ve somon balığıdır.
 
MİNERALLER
 
Kalsiyum: Vücudumuzun en önemli destekçilerinin başında gelir.. Kadınların özellikle anne adaylarının özen göstermesi gereken en önemli minerallerden biridir. Çünkü kemiklerin ve dişlerin güçlenmesi, alınan kalsiyum miktarıyla doğru orantılıdır ayrıca kaslar ve sinirler içinde oldukça önemlidir. Kaynakları; süt- süt ürünleri, pekmez, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagillerdir.
 
Magnezyum: Vücut sağlığı açısından çok önemli rolü olan bir mineraldir. Stres ve zor koşullarda yardımcıdır. Yetersizliğinde iştah kaybı,
depresyon, kasların zayıflamasına zaman zaman göz kararmasına sebep olabilir. Bu dönemde mutlaka tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Kaynakları; kabuklu yemişler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıl ürünleridir.
 
Demir: Kanın, oksijeni vücuda dağıtmasını sağlayan hemoglobin, demir sayesinde oluşur.Regl ve hamilelik dönemleri, vücuttaki demir
seviyesini azaltan faktörlerdendir. Yetersiz demir alımı anemi (kansızlık) hastalığına neden olur. Kaynakları; kırmızı et, kurutulmuş
meyve, yumurta sarısı ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
 
Çinko: Çinko, bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için ihtiyaç duyulan bir mineraldir. Çinko  eksikliği, vücudu enfeksiyonlara karşı dirençsiz kılacak, ayrıca tat ve koku duyularını da zayıflatacaktır. Kaynakları; kırmızı et, yumurta, deniz ürünleri, fasulye, bezelye ve fındıktır.
 
Düğününüzde ışıl ışıl parıldamanız dileğiyle……

 

Arama Yap

Kategoriler