Farklı Kültürlerde Düğün Yemekleri

  • 17.11.2018 / 11:30
  • 43

Düğünler dünyanın her yerinde en önemli kutlamalardan biri olmuştur. Her bir kültür, toplum ve ülkede törenler farklılık gösterdiği gibi bu önemli gün için seçtikleri yemekler de farklılık göstermektedir.

Bu yazımızda size yemeklerdeki ve sunumlardaki farklılıklardan ve bunların altında yatan sebeplerden bahsedeceğiz.

İngiltere Düğün Yemekleri

İngiliz düğün pastası gelenekleri

Kraliyet ailesi düğün pastası tercihlerini açıkladığında, İngilizlerin nostaljik ve geleneksel bir ağız tadına sahip oldukları ortaya çıkmıştı. Prens William çocukluk favorisi olan çikolatalı ve bisküvili pasta seçerken, Kate Middleton geleneksel çok katlı, meyveli pastada karar kılmıştı.

Orta çağ İngiltere’sinde düğüne gelen misafirler, gelin ve damada küçük pastalar getirirlerdi. Bu pastalar genellikle bereketi, bolluğu ve doğurganlığı sembolize eden meyvelerle tatlandırılır. Üstü marzipan ve “royal icing” denilen farklı şekerlemelerle süslenirdi. Pastanın en üst katındaki bu plastik süsleme Amerikan geleneklerine göre çiftin yıl dönümüne, İngiliz geleneklerine göre ise çiftin ilk çocuğunun vaftiz pastasına saklanırdı.

 

Türkiye Düğün Yemekleri

Türk düğünleri görkemlidir, düğün çorbası geleceği eskilere dayanır

Türk düğünleri çok sayıda insan, müzik ve yemek içerdiğinden çok ilgi çekicidir. Unutulmaz bir an haline getirmek için tüm aile bir araya gelir. Ordöv tabağı ile başlayan geleneksel Türk yemeklerinin sunulduğu özel yemekleri, genellikle et ağırlıklı özel bir ana yemek takip eder. Düğün sırasında çok katlı ihtişamlı bir pasta gelin ve damat tarafından kesilerek birbirlerine ikram edilir. Gösterişli bir mekanda Batı ülkelerine göre daha büyük bütçeli düğünler yapılmaktadır. Gece boyu genç çift neredeyse hiç pistten indirilmeyerek tüm davetlilerle dans eder.

Daha eskilere bakarsak, yöresine göre farklılık gösterse de eski dönemlerin usullerindeki düğünler üç gün sürerdi. Yörelere göre farklılık göstermek üzere patlıcan yahnisi, pilav, dövme, yüksük çorbası ve bazen kuzu şiş takdim edilir. Türk masasında çorbaların merkezi bir yeri vardır. Düğün çorbası da çeşitli etkinliklerde sunulur ve yemeğin anlamı doğrudan ismi gibi “Düğün çorbasıdır”. 

 

İtalya Düğün Yemekleri

Papyon kurabiyeler İtalya düğünlerinin vazgeçilmezi

İtalyanlar kutlama yapmayı biliyorlar: geleneksel düğün resepsiyonları; doldurulmuş mantarlar, zeytinler, salam, biber turşusu, kalamar, İtalyan jambonu ve diğer mezeler ile makarna, salata ve çorba sunumları dahil 14 kadar farklı yemekle servis edilebiliyor.

Ayrıca İtalyan düğün yemeklerinin simgesel bir unsuru da var. Konuklara iyi haber getirdiğine inanılan ve “papyon” denilen, pudra şekeriyle kaplı kızartılmış hamur tatlısı burmaları verilmekte.  Bazı durumlarda misafirlere badem şekerleriyle dolu hediye kutuları verilirdi. İtalyanların inancına göre bunlar hayatın acı ve tatlı (ve tabi “iyi ve kötü”) yönlerini temsil ediyor.

 

Fransa Düğün Yemekleri

Fransız düğün geleneklerinde gelinlik ve düğün pastası çok özeldir

Fransa’nın geleneksel düğün pastasına iddialı demek yanlış olmayacaktır. Aslında şekil olarak en tanınan yapılarını hatırlatmaktadır: Eyfel Kulesi. Bu pasta yani “Croquembouche”, aslında tam bir pasta değildir. Karamelleşmiş şekerle kaplanan (veya bazen çikolataya batırılan) kremalı bir pasta veya profiterol olup, sivrileşen bir kule şeklinde düzenlenir. 

Kremalı pastaların arasına serpiştirilen badem şekerleri, çiçekler veya kurdelelerle süslenirdi. Biri yenilebilir sanat mı dedi? Oui!

 

Norveç Düğün Yemekleri

Şirin ve tatlı Kransekake Norveç düğünlerinin kamberidir

Norveç’in “kransekake” diye adlandırılan, tam çevirisi “yuvarlak pasta” olan geleneksel düğün pastası; vaftiz törenleri, tatil partileri ve akşam yemekleri dahil çeşitli kutlamalara da uygun görünüyor. Kransekake badem, şeker ve yumurta beyazından yapılmakta olup, koniye benzer şekilde oluşturması için birbirinin üstüne istiflenen kademeli halkalardan oluşturulmaktadır. İdeal olan pasta yumuşak ve rahatça çiğnenebilir ancak tören boyunca ayakta durabilecek kadar dayanıklı olmalıdır. Bazen merkeze bir şişe şarap ta konulur: Akıllıca bir yapı malzemesi seçimi!

 

Çin Düğün Yemekleri

Talihin rengi kırmızıya en çok benzetilen pekin ördeği çin düğün yemeğidir

Geleneksel Çin düğünlerinde 12-14 adet farklı yemek ikram edilir. Çoğunlukla bir ömür boyu eşleşen ve beraber göç eden vahşi kazlar, evliliğin mutluluğu ve sadakatin simgesi olarak sunulur.

Diğer simgesel yemekler arasında iyi talihin rengi olan “kırmızı” renkli yemek olarak ta anılan Pekin ördeği bulunur. Deniz hıyarı, köpek balığı yüzgeci çorbası, kavrulmuş yavru domuz, tatlı kırmızı barbunya çorbası ve tatlı çörekler yaygın bir şekilde sunulan diğer yemeklerdir.

 

Hindistan Düğün Yemekleri

Dillere destan hint düğünleri bir hafta süren maraton gibidir

Harika renklerin arasında çiçekler, kına, duvaklar, müzik ve yemekle Hint düğünleri hala göze çarpmaktadır. Şenlikler bir haftaya varabileceğinden düğün şöleni bir tür maratondur.

Uzatılmış kutlama boyunca konuklar naan, köri ve fırınlanmış patates gibi pek çok Hint yemeğinden tadar. Düğün sonrasında yemeklerle alkollü içkiler gibi vejetaryen olmayan besinler de dahil olmaya başlar. 

Hint düğünlerinde bir düğün pastası yoktur ancak gelin ve damadın (bal ve yoğurt gibi) tatlı yemek parçalarıyla birbirlerini beslemesi adettendir.

 

Brezilya Düğün Yemekleri

Ben Casados ve Casadinhos Brezilya düğünlerinde ikram edilir

Söz konusu düğün yemeği olduğunda Brezilyalılar çok açıklayıcı bir şekilde isimlendiriyorlar: düğünlerde sunulan kurabiyelerin adı Casadinhos, yani “evli” manasına geliyor.

Bir tür sandviç şeklindeki marmelatlı kurabiyelerin içi; balla, kremayla ya da reçelle dolduruluyor. Teker teker yuvarlanıp, şekere bandırılıyor. “Bem casados” diye adlandırılan bu kurabiyeler, gelin ve damadın tatlı uyumunu ve beraberliğini sembolize ediyor.

 

Fas Düğün Yemekleri

Tagine geleneksel fas düğünlerinin yemeğidir

Çoğu Fas düğünleri ve ilgili kutlamaları günlerce sürebilir ve bu da pek çok öğün anlamına gelir. Geleneksel Fas ikramı olan Tagine (bir tür güveç) genelde aile geleneklerine göre ikram edilir. 

Tatlı olarak bir büyük pasta yerine etrafta dolaşan kocaman bir meyve sepeti vardır. Ama meraklanmayın, eğer bir Fas düğününe katılıyorsanız muhtemelen evinize dönerken hamur işleriyle dolu bir şekerleme paketiyle gönderirler sizi.

 

Almanya Düğün Yemekleri

Hochzeitssupee alman düğünlerinin en vazgeçilmez çorbasıdır

Bir Alman düğününde hochzeitssuppe teklif ettiklerinde onlara “evet!” deyin.

Hochzeitssuppe kelime olarak düğün çorbası anlamına gelmektedir ve bu sulu, hafif bir çorba olup, sebzeler ve küçük köfteler içermektedir. Nispeten sade bir çorba olarak gözükmesine rağmen geleneksel tariflerin hazırlanması beş saate kadar sürebilir. 

Özel günler için olduğuna şüphe yok!

 

 



EN SON HABERLER İÇİN ABONE OLUN!

Bizi Takip Edin