Sağlığa Zararlı Yiyecekler

Günümüz dünyasında, özellikle şehirlerde yaşıyorsak, sağlıklı beslenmek çok zor. Ancak market gibi olabildiğince taze gıda aldığımız yerlerden alışveriş yaparak ve zararlı gıdalardan uzak durarak sağlığımızı koruyabiliriz. Hangi besinlerin zararlı olduğunu bilmek elbette işinizi kolaylaştıracaktır. Et ürünleri grubu genel olarak sosis, sucuk, salam, dana konservesi, kümes hayvanları ve çeşitli hayvansal parçaları içermektedir. Etlere eklenen nitratların kanserojen etki gösterebileceğini gösteren çalışmalar var. İşlenmiş ette aşırı miktarda tuz da vücudun dengesini bozabilir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, akciğer ve eklem sorunları gibi hastalıklara neden olur. Özellikle büyük firmalarda kullanılan hidrojene yağlar vücuda zarar verebilmektedir yani sıvı yağın özel yöntemlerle katılaştırıldığı yağ türleri. Endüstriyel trans yağların zararları da son yıllarda tartışma konusu olmaya başlamış ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de endüstriyel trans yağları tamamen kullanım dışı bırakmaya çalışmıştır. Kızartma yağlarının restoranlarda değişmeden uzun süre kullanılması daha zararlı hale getirir. En sağlıklı kızartma yöntemi az zeytinyağı ile kısa sürede pişen ve üzerini unla kaplamayan yöntemdir.
Yapay tatlandırıcılar içinde en zararlı maddeler asesülfam potasyum, monosodyum glutamat, sukraloz, aspartam ve sodyum benzoattır. Yapay tatlandırıcılar yerine hindistan cevizi şekeri, akçaağaç şurubu ve bal gibi doğal tatlandırıcılar kullanılabilir; Ancak aşırı kullanıldıklarında zararlı olabileceklerine dair uzman görüşleri de bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, normal şekerin günde 25 gramı geçmemesi gerektiğini söylüyor. Genellikle çoğu paketlenmiş gıdanın raf ömrünü arttırmak için eklenen zararlı maddeler bu ürünleri sağlıksız hale getiriyor. Örneğin patates cipsindeki monosodyum glutamat duman etkisi bile yaratabilir. Hazır patates yerine ince dilimlenmiş patateslerden veya fırında lavaşlardan doğal cips yapabilirsiniz. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, aspartam, fenilalanin, sukraloz, ageve, potasyum bromat, yapay tatlar ve renkler, bromlu bitkisel yağ, BHA ve BHT en zararlı katkı maddelerinden bazılarıdır. Satın alırken içindekiler bölümünü okumalısınız. Süt ve süt ürünleri gibi aklınızın ucundan dahi geçmeyen yiyecekler bile ambalajlarında zararlı olabilir. Çoğumuz margarinin tüm yağların en zararlısı olduğunu biliyoruz.
Trans yağlar, potasyum sorbat, trans yağlar, soya yağı ve margarin üretiminde kullanılan besinler ürünü zararlı hale getirir.
Margarin yerine mümkün olduğunca doğal bitkisel yağlar kullanmak daha sağlıklıdır.